сряда, 21 май 2008 г.

Черен PR като по учебник




Седмица след скандала случаят с Първа инвестиционна банка сякаш позатихна.
Слухът: ПИБ е пред фалит. Мълвата беше грижливо разпространена сред медиите. Някои от клиентите се уплашиха за парите си и веднага се втурнаха към най-близкия клон на банката, за да ги “спасят”. В търсене на истината медиите се допитаха до шефа на БНБ Иван Искров, и дори до премиера Сергей Станишев. Министър-председателят заподозря сценарий срещу самата банка и срещу цялата система в България. Той предупреди, че хората, които теглят парите си под въздействие на слухове, губят от спестяванията си заради наказателните лихви на банките. Гражданите обаче се понаредиха на опашки в панически страх от банкова криза, подобна на тази от средата на 90-те години.
Дни след псевдофалита на ПИБ се оказва, че всичко е спокойно. Но урокът по кризисен PR си струваше вниманието. В една и съща вечер в централните информационни емисии на трите най-големи телевизии бяха излъчени репортажи, в които слухът безпощадно беше опроверган от премиера, от шефа на БНБ и от представители на ПИБ. Зрителите, задържали се по-продължително пред телевизора в най-драматичните дни от скандала, изгледаха многократно стари и нови рекламни клипове на пострадалата от черен PR банка. В рамките на няколко дни настоятелно ни убеждаваха колко е готино да си Кари Брадшоу от филма “Сексът и гръдът” и да си Първа дама, която се разплаща с дебитна карта на Първа инвестиционна банка. И въпреки уверенията, че ситуацията е стабилна, загуби имаше. За ден-два колебанията на клиентите дали да повярват на слуха за фалит, или да се доверят на банката си, се отразиха сериозно върху имиджа на ПИБ.
Изводът е, че черният PR в България се прави съвсем по български - без разсъждения по въпроса, че той може да навреди не само на обекта, спрямо който е ориентиран, а и на други банки в сектора, както и на техните клиенти. Затова ответният удар в подобни ситуации трябва да е много бърз и “бял”. Иначе изкуствената PR криза лесно може да се превърне във финансова.

Няма коментари: