неделя, 1 юни 2008 г.

ДЖИПИ МЕЙД ИН БГ


Диагноза: хипохондрик. Възможно е. Алтернативата е да съм от малцината българи, които не намират нищо лошо в идеята веднъж годишно да се възползват от здравния бонус - профилактичен преглед. Все едно – досаждам на джипито си за направления. Как не ме е срам!
Опитах се да открия в интернет повече по въпроса какви са ограниченията за направленията, с които личните лекари разполагат. Няма как да не ви се е случвало – отивате при домашния си доктор с надеждата да ви “допусне” да се консултирате със специалист, но уви – няма направление. Ако не ви се е случвало, значи не живеете в България. Здравната система работи на такъв принцип, че всеки е притиснал следващия по веригата и не му дава много възможност да помръдне (макар да е здравословно). С две думи – Здравната каса казва на личните лекари: “Разполагате с n на брой направления, ако превишите лимита – оправяйте се.” Общопрактикуващите госпожи и господа масово пестят ценната суровина и ситуацията рефлектира върху пациентите – понякога болезнено, друг път – пагубно. Всъщност не съм съвсем сигурна какви са взаимоотношенията на НЗОК и джипитата, но в лекарските кабинети витае известна мистериозност по въпроса. Поне аз така го усещам като пациент.
Та, ето какво се случва след края на изречението “...оправяйте се”. Скъпоценната бележка за консултация със специалист се заменя с антибиотик. И така на принципа проба-грешка, докато се излекуваш. В рамките на една година се случи, че пих 4 пъти антибиотик. За различни болежки - без направление, без изследвания. Казвам на личния си доктор, дай да не гълтам пак хапчета - черният ми дроб не е за един ден. А тя, развеселена отговаря: “Хехе, черният ти дроб, ти си млада, какво се притесняваш!”
Да, оказва се, че пестеливите джипита са изучили всички антибиотици и си ни лекуват, както си знаят. А дойде ли ред за профилактичен преглед, често пациентът получава отговор: “Хехе, ти си здрав, какво се притесняваш!”
Смених личния си лекар.
Новият си запали цигара, разписа се в здравната ми книжка и каза простичко: “Хайде със здраве, пък ако се осере много работата, се обаждай!”
Странно – помислих си. Да не би да раздават и памперси вече със страндартната доза антибиотици?! Възможно е, но за направленията се съмнявам. Те са кът, също като здравите черни дробове.

Няма коментари: