петък, 5 септември 2008 г.

Ах, морето...




Между три и пет хиляди песионери ще бъдат изпратени на море или планина още тази есен! Въпрос на избор, и то сякаш предизборен...
Едва ли баба и дядо ще ги огрее планинско-морското слънце. Първо, защото октомври не е от най-слънчевите месеци, а и отдавна са с отслабена партийна активност. Все едно. Ясно е, че избраните 5000, които, ще бъдат определени от пенсионерските организации по места, ще са онези ярки поддръжници на социалистическата партия, без които не може. Активни, здрави и вечно гласуващи с една и съща бюлетина.
Недоизмисленият предизборен жест на управляващите може да се окаже с обратен знак. Защото, ако събудят или спечелят симпатиите на шепа възрастни българи с него, ще загубят верността на останалите около два милиона и половина такива. Пък и едва ли е отчетен фактът, че когато човек остарява, той несъзнателно се устремява към справедливост, честност, равенство. Точно така, уважаеми господа, взимащи мъдри решения – пенсионерското чувство да има по малко, но за всички, е възможно да потопи кораба Ви.
Вероятно е редно и нашите баби и дядовци по модел на западните да ходят на курорт, но въпросът е да могат да си го позволят сами, а не да бъдат командировани от властта. И то само най-специалните 5000!
Правителството поема ангажимента да се погрижи за развлекателната програма в тъжния живот на възрастните хора, който самите социални реформатори произведоха пред последните години. В такъв случай е редно да стане публично известно в чии хотели и почивни станции ще бъдат употребени средствата от бюджетния излишък, с които ще се платят пенсионерските почивки. Въпрос на обществен интерес. Или на личен – кой знае...Вероятно премиерът и г-жа Масларова.

Няма коментари: