понеделник, 30 юни 2008 г.

Розовите пера на хетеросексуална България







В една своя книга Тери Пратчет с откровена ирония коментира “толерантността” на краля, който дал право на глас всекиму “който е с име неопетнено, пол мъжки, четиридесет лета е прехвърлил и притежава къща, за която дават цена поне три кози и половина”. И продължава “имаше ли смисъл да постъпва глупаво, като даде право на глас на хора, които са бедни, престъпно настроени, смахнати, или жени?”
И българската толерантност се оказа “кралска”. Първият гей парад в България не се понрави на политици, “патриоти” и мирни граждани, забъркващи коктейли “Молотов”.
Родната търпимост към различните се проявява в бисексуални измерения – лута се между ориенталския консерватизъм и европейската разкрепостеност. По тънката червена линия между двете полюсно-манталитетни ориентации в събота преминаха българските хомосексуалисти. Всъщност пробягаха по нея. Не се уплашиха, но се огорчиха. Освен физическите “мнения”, които усетиха по гърбовете си под формата на камъни, димки и различни летящи предмети, хората с алтернативна сексуална ориентация получиха сериозна институционална “подкрепа” и индикации за толерантно отношение.
Държавата въстана с цялата хетеросексуалност, която й е останала.
Министър-председателят Сергей Станишев например заяви, че не му допада “манифестацията и демонстрацията на подобни ориентации”. Сега разбирам защо още никой български политик не се е осмелил да признае обратни наклонности. Модерният премиер на европейска България все пак отбеляза, че бил “толерантен човек към хората, които имат свои различия”. Похвално!
Патриарх Максим настоя в писмо кметът на София да спре провеждането на парада: "Надяваме се, че ще съдействате да не бъде проведен този гей парад, който е съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие."
"Обръщаме се с молба към вас да сторите всичко, което е във възможностите ви и да спрете това недостойно и срамно шествие, противоестествено на всяко християнско съзнание" пише патриарх Максим. Той нарича шествието на хомосексуалистите "безчинно и нечестиво сборище", което ще бъде наблюдавано и от деца.
Атмосферата на ориенталския морал, който тресе родното съзнание, се допълни и от декларация на Главното мюфтийство, което строго осъди хомосексуализма и деянията на хомосексуалистите, особено когато те безочливо се опитват да променят общественото мнение, моралните, религиозните и традиционните ценности на българското общество чрез обществени прояви от рода на гей парадите”. В декларацията си братята мюсюлмани изразили надежда, че ако се въведе в училище изучаването на религия, то това “в бъдеще ще окаже своето влияние за възпрепятстване на влиянието на морални и обществени болести като хомосексуализъм, педофилия, наркомания, алкохолизъм”.
Срещу първия гей парад в столицата се обявиха още националисти от БНС, ВМРО и “Атака”. Вследствие пред НДК се разхвърчаха розови пера. И докато си играем на демократични порядки в държавата, Европа се усмихва със съчувствие на българските хомосексуалисти.
Догодина артистичните, весели, образовани сънародници с обратни наклонности биха могли да организират своя парад в някоя цивилизована европейска страна. А нашата толерантност ще бъде утешена с неизменното присъствие на “нормалните” полуграмотни и агресивни “патриоти”, които ще продължат да се бият по българските улици и стадиони.
И докато нашите политици го играят хетеросексуални моралисти, на другия край на планетата Толерантност действащият кмет на Берлин е гей. Вероятно и лидер с политическо мъжество. Но както се казва – всяко нещо за сметка на нещо друго...

Няма коментари: