четвъртък, 31 юли 2008 г.

1968


БКП е забранила идването на Бийтълс на Световния младежки фестивал в България през 1968 година. Това разкрива журналистът Найо Тицин в проекта си "Пражка пролет, софийско лято". Уникални документи от 8 архива за цензурата по време на събитията от 1968 вече могат да се видят в интернет: http://www.1968bg.org/Така звучат кратките съобщения на една, слава богу, отминала епоха - социализма:
"Съобщението, че на 21 август военни части на съюзни социалистически страни са встъпили в Чехословакия, за да й окажат братска помощ, бе посрещнато с удовлетворение от целия български народ".
Между редовете обаче авторите на проекта “Пражка пролет, софийско лято” откриват макар и малки признаци на несъгласие и съпротива.
Милен Минчев:"На 21 август, когато силите на Варшавския договор нахлуват на територията на Чехословакия, в центъра на София са разхвърляни позиви срещу тази инвазия".

В българската преса от този период се откриват фрапиращи публикации:
Найо Тицин:"Има примерно обвинения, че чехословашките майки провокирали своите дъщери да съблазняват войските на Варшавския договор, за да могат да компрометират светлото дело, което те извършват в Чехословакия 1968 година".
Тайно пазени в миналото, днес документите са свободни за достъп в интернет. Тук са качени 250 материала – снимки, кинопрегледи, статии, лозунги. И докато в Чехословакия се случва революция, през 1968 година в България се провежда контролиран Младежки фестивал. А какво ли би се случило, ако Бийтълс наистина бяха дошли?

Няма коментари: