неделя, 28 юни 2009 г.

Държавата – това съм аз!

Малкият тоалет на Краля Слънце бил изключително вълнуващо събитие от обществен характер през 17-ти век. За да присъстваш на сутрешното изхождане на Луй XIV и на обличането му с новите одежди за деня, се е искало специално позволение и е било признак на висока чест. И така ритуалът се повтарял през годините – десетки граждани, допускани до малкия тоалет, наблюдавали как Кралят слънце става от леглото, загръща се в халат и сяда върху гърнето. Нещо повече, малцина били възнаграждавани с честта да се докоснат до вече използваното от Негово величество гърне и да го изхвърлят.
Не знам защо няколко века по-късно радостната суета, която предизвиква лидерът на ДПС Ахмед Доган с рядката си поява в селца и паланки, ми напомни на този деликатен исторически детайл от живота на Краля Слънце. Няма да отричам, че асоциацията ми беше подсилена от откровеното изказване на Ахмед Доган в духа на абсолютизма пред симпатизанти в село Кочан, община Сатовча , което предизвика бурна вълна политически и медийни реакции. А именно:
* "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата". […]“Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце! Това искам да разберете", казва Доган, след което следва бурно ръкопляскане. Лидерът на ДПС обяснява още, че депутатите нямат реална власт: "Тяхната власт е законодателна, те създават закони. И трябва да си много актуален, да имаш съвсем други позиции, позиционирани да речем чрез министри и други неформални контакти, за да може един депутат да се превърне в инструмент на властта, за да ви решава конкретните проблеми. Как депутатът ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране. Не е възможно! Властта е в моите ръце! Това искам да ви кажа!"

Всъщносто Ахмед Доган не каза нещо шокиращо ново, но развълнува умовете и душите на българи и турци, на християни и мюсюлмани. Естествено, по различен начин. Това обаче не се случва за първи път. Суетата около изказване на Доган се повтаря – да настръхнем ни накара изречената уж между другото фраза за “обръчите от фирми”. Размисъл провокира и определянето на явлението “купуване на гласове” като европейска практика. Хронологично погледнато, изпускането на реплики от Ахмед Доган си намирисва на ритуал, който се повтаря с определена честота. А всички ние, гражданите, медиите, привърженици и опоненти на ДПС неволно участваме в този акт. С възмущението и аплодисментите си за пореден път всички се оказваме зрители на поредното словесно политическо изхождане. И ритуалът продължава..
Въпрос на чест е, а дали и не се надпреварваме кой ще вдигне гърнето?!





* В духа на поднесените цитати с аристократичен поклон благодаря на колегите от mediapool, откъдето взех синтезирания вариант на вдъхновеното политическо слово.

Няма коментари: